Haat

ମାର୍ଚ୍ଚରେ ଭାରତର ଖୁଚୁରା ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ୩.୭୩%କୁ ହ୍ରାସ: ଖାଦ୍ୟ ମୂଲ୍ୟ ବଦଳାଇଲା ସ୍ଥିତି

Spread the love

ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ,୩୦।୪: ଭାରତର ଖୁଚୁରା ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୫ରେ ୩.୭୩%କୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି, ଯାହା ଫେବୃଆରୀର ୪.୦୧% ତୁଳନାରେ କମ୍ ଅଟେ। ଏହା ଗତ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷରେ ସର୍ବନିମ୍ନ ସ୍ତର ବୋଲି ପରିସଂଖ୍ୟାନ ଓ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ତଥ୍ୟରୁ ଜଣାପଡ଼ିଛି। ଖାଦ୍ୟ ଦ୍ରବ୍ୟ, ବିଶେଷତଃ ପନିପରିବା ଓ ଡାଲିର ମୂଲ୍ୟରେ ହ୍ରାସ ଏହାର ମୁଖ୍ୟ କାରଣ।

ଉପଭୋକ୍ତା ମୂଲ୍ୟ ସୂଚକାଙ୍କ (CPI) ଆଧାରରେ ମୁଳୁୟାଙ୍କନ ଯାଇଥିବା ଖୁଚୁରା ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ମାର୍ଚ୍ଚରେ ୩.୭୩%ରେ ପହଞ୍ଚିଛି, ଯାହା ରିଜର୍ଭ ବ୍ୟାଙ୍କ ଅଫ୍‌ ଇଣ୍ଡିଆ (RBI)ର ୪% ଲକ୍ଷ୍ୟଠାରୁ ତଳେ ରହିଛି। ଖାଦ୍ୟ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି, ଯାହା CPIର ପ୍ରାୟ ଅଧା ଅଂଶ ଗଠନ କରେ, ଫେବୃଆରୀର ୪.୨୦%ରୁ ହ୍ରାସ ପାଇ ମାର୍ଚ୍ଚରେ ୩.୧୫%ରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ପନିପରିବା ମୂଲ୍ୟରେ ୭.୫% ବାର୍ଷିକ ହ୍ରାସ ଏବଂ ଡାଲି ମୂଲ୍ୟରେ ୨.୮% ହ୍ରାସ ଏହି ନରମୀରେ ବଡ଼ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି।

ତେବେ, କୋର ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି (ଖାଦ୍ୟ ଓ ଇନ୍ଧନ ବ୍ୟତୀତ) ମାର୍ଚ୍ଚରେ ୪.୨%କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯାହା ଫେବୃଆରୀର ୪.୦% ତୁଳନାରେ ଅଧିକ। ସୁନାର ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ଏହାର ଏକ ପ୍ରମୁଖ କାରଣ। ଅନ୍ୟପକ୍ଷରେ, ଇନ୍ଧନ ମୂଲ୍ୟରେ ୧.୬% ବୃଦ୍ଧି ଦେଖାଦେଇଛି, ଯାହା ଗତ ମାସରେ ୦.୯% ଥିଲା।

ଏହି ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ହ୍ରାସ ରିଜର୍ଭ ବ୍ୟାଙ୍କ ଅଫ୍‌ ଇଣ୍ଡିଆର ନୀତିଗତ ପଦକ୍ଷେପକୁ ସମର୍ଥନ କରୁଛି। ଆରବିଆଇ ଏପ୍ରିଲ ୯ରେ ରେପୋ ରେଟ୍‌ ୨୫ ବେସିସ୍‌ ପଏଣ୍ଟ ହ୍ରାସ କରି ୬%କୁ ଆଣିଛି, ଯାହା ଅର୍ଥନୀତିରେ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ନିଆଯାଇଛି। ଆରବିଆଇ ୨୦୨୫-୨୬ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ପାଇଁ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ୪% ରହିବ ବୋଲି ଆକଳନ କରିଛି, ଯାହା ଏହାର ୨-୬% ଲକ୍ଷ୍ୟ ପରିସର ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି।

ଅର୍ଥନୀତି ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ମାର୍ଚ୍ଚରେ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତିର ଏହି ନିମ୍ନଗାମୀ ଧାରା ଆଗାମୀ ମାସଗୁଡ଼ିକରେ ମଧ୍ୟ ଜାରି ରହିପାରେ, ଯଦି ଖାଦ୍ୟ ମୂଲ୍ୟ ସ୍ଥିର ରହେ ଏବଂ ମୌସୁମୀ ପରିସ୍ଥିତି ଅନୁକୂଳ ରହେ। ତେବେ, ଗ୍ରୀଷ୍ମ ଋତୁରେ ଉଚ୍ଚ ତାପମାତ୍ରା ଓ ଅସମୟ ବର୍ଷା ଖାଦ୍ୟ ମୂଲ୍ୟ ଉପରେ ଚାପ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ ବୋଲି ଭାରତୀୟ ପାଣିପାଗ ବିଭାଗର ଚେତାବନୀ ରହିଛି।

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *